Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Fórum o prehliadači Mozilla Firefox
Napísať odpoveď
JakubM
začiatočník
začiatočník
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 13. Apríla 2017, 12:16

Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Príspevok od užívateľa JakubM » 13. Apríla 2017, 13:18

Zdravím, som tu nový, a práve neznesitelné nervy pri používaní prehladača MFF ma donútili sa tu registrovať a požiadať Vás o nejaké rady.

Bežne používam cca 80-150 otvorených kariet, pri chrome to nebol problém, akurát ak mi padol prehliadač alebo som ho zavrel tak pri štarte sa mi vždy museli načítavať všetky karty a pre iné ďalšie dôvody som sa rozhodol používať MFF.

Mám nainštalované 3 doplnky z toho 2 zakázané, používam iba Session Manager, mám nastavené aby sa pri spustení načítala posledná relácia...

Ide o to, že ak mám firefox nanovo otvorený a prvotne sa mi tam načíta tých povedzme 100 kariet, firefox zaberá v RAM pameti cca 200-400MB a ide veľmi svižne, využitie CPU je do 30%, a to sa drží ak pracujem možno s tretinou pôvodne otvorených kariet (facebook, maily....). Ak však otváram nové karty, povedzme 20 nových kariet, firefox si postupne začne žrať viac a viac pamete, karty stále otváram zatváram ale stále ich je povedzme pôvodných 100 + nových 20, po nejakom čase je využitie pamete firefoxom cca 1GB alebo aj 2-3 GB, a čo horšie, vyťažuje mi to CPU na 100%, a využitie pamete striela z toho 1GB na 2GB a potom zas na 1,5GB len tak, každú sekundu sa to mení. Ak aj zavriem všetky novootvorené karty, a nechám len pôvodných 100 kariet, využitie pamete sa vôbec nezmenší, stále to striela, ff mi každých 10 sekúnd zamrzne, a tak keď ma to už dožerie, vynervuje, zničí... tak pozatváram karty ktoré netreba, ostane ich povedzme 90 a potom si chcem uložiť reláciu, a reštartujem firefox. Pri ukladaní mi to občas vyhodí chybu že nepodarilo sa uložiť reláciu pretože údaje o kartách sú poškodené. Večšinou som pužíval starý dobrý trik na FF, deletnúť procesy firefoxu z task manažera a znovu spustiť, to funguje spoľahlivo, ale pred pár dňami nefungovalo už ani to, po force delete procesov mi to pri opetovnom spustení nenačítalo karty ktoré som mal otvorené, ale karty cca z pred pár hodín, relácia sa nedala uložiť ani cez sesion manažéra, lebo údaje o kartách sú poškodené, proste z nejakého dôvodu sa to v ram chache nejako porouchalo a ani sám ff už nevedel uložiť session...

Ďalšia blbosť firefoxu je, že on síce vie pri spustení načítať pôvodnú reláciu, ale iba z jedného okna! večšinou používam 2 okná, a ak chcem vypnúť firefox tak vždy sa ma pýta či chcem zavrieť karty na danom okne, pri zatváraní posledného sa to už nepýta, a pri opetovnom spustení samozrejme načíta iba to jedno okno ktoré som zatváral ako posledné, preto vypínam ako primitív firefox cez taks manažéra. lenže po opetovnom spustení sa obnovia aj všetky zbytočnosti späť do chache. A neviem načo sa to načítava, keď aj tak po kliknutí na nejakú kartu sa stránka musí znovu načítať z internetu.

Nedávno sa mi ale zázrakom stalo, že ak som pozatváral okná, a úplne vypol firefox normálne krížikom, tak po spustení sa mi načítali všetky okná aj s kartami, a čo ma viac zarazilo, že vôbec ten firefox nespotreboval 1GB RAM (čo bežne pri zapnutí po force kill process), ale iba cca 200MB.

Moja otázka je, existuje vôbec v tomto vesmíre nejaká vec do firefoxu, ktorá mi pomôže dosiahnúť stav že sa mi vyčistí RAM cahce firefoxu bez toho aby som musel firefox reštartovať? niečo ako keď firefox ukončím krížikom a potom znovu zapnem? Alebo kludne by stačilo aby keď zatváram okná firefoxu, tak sa ma nepýtalo či chcem zavrieť tie karty... ( viem, je to logický nezmysel, ako potom má vedieť ktoré okná som chcel naozaj zavrieť a nabudúce znovu neotvárať)

Môžno môžem použiť sesion manager, ale pri jeho použítí sa po obnovení relácie znovu do pamete načítajú všetky blbosti, a ak mi predtým ff už zamrzal, tak aj potom mi znovu v cca 10 sek intervaloch zamrza.... Paradox je tiež, že ak som uložil cez session manager takto sekajúcu reláciu ktorá zaberala v pameti viac ako 1,5GB tak súbor s reláciou zaberal cca 130MB, potom som firefox vypol normálne krížikom, tá istá relácia, tie isté karty... zapol firefox ktorý už zrazu potreboval len 200MB v RAM pameti, a po uložení cez session manager súbor relácie zaberal asi iba 8MB...

Povedzte mi čo to doparoma je? čo sú to potom za zbytočnosti? použitelnosť rovnaká, pri načítaní 130MB alebo 8MB relácie sa musí karta po kliknutí na ňu rovnako nanovo načítať, rozdiel je len vo využití pamete a CPU.

Nastavil som si aj Force usage all CPU cores, paráda, ak mi firefox seká, tak nie každých 5 sekúnd ale iba každých 10, a zasekne nie na 3 sekundy ale asi iba na jednu... :roll:

Neviem či mám už rozkopať ten počítač, alebo kúpiť nový a aj ten potom rozkopať lebo sa nič nezmení. PC mám dostatočne výkonný 8GB ram core 2 duo T9500

Užívateľov profilový obrázok
Ansambl
moderátor
moderátor
Príspevky: 561
Dátum registrácie: 10. Januára 2015, 14:55

Re: Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Príspevok od užívateľa Ansambl » 13. Apríla 2017, 15:14

Textu na čítanie je mnoho.
Nepomohlo by vám občasné vymazanie vyrovnávacej pamäte - CTRL+SHIFT+DELETE ?:

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Jacen
profesionál
profesionál
Príspevky: 440
Dátum registrácie: 30. Novembra 2005, 11:01
Bydlisko: Komárno, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Príspevok od užívateľa Jacen » 13. Apríla 2017, 16:20

na prácu s kartami a reláciami (sessions) používam Tab Mix Plus a na vyčistenie cache skús Empty Cache Button

JakubM
začiatočník
začiatočník
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 13. Apríla 2017, 12:16

Re: Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Príspevok od užívateľa JakubM » 13. Apríla 2017, 19:59

Mal som na mysli RAM cache, a nie diskovú chache, ale skúsil som ctrl+shift+delete a nič, taktiež nainštaloval som empty cache button, a nič...

Jediná zmena nastala, keď som v tom "empty cache button" nastavil aby mi refrešlo všetky karty, toto samotne neurobilo nič, ale našiel som iný doplnok na čistenie RAM chache, a po jeho inštalácii vyžadovalo reštart FF, tak po reštarte to zabralo a zase urobilo krásny 300MB FF pri 120 kartách, a chvílu sa zdalo že empty button v kombinácii s reštartom FF funguje, ale nie, využitie RAM sa síce znížilo, ale to čo spôsobuje vyťaženie CPU a to sekanie v tých 10 sek intervaloch ostalo, a po chvíli sa zas natiahlo do RAM cca 2GB.

Inak samotné doplnky spôsobia že využitie RAM na pár sekúnd klesne o pár 100MB? a aj to sa mi nezdá, keďže to vyťaženie pamete skáče 500MB hore dole iba tak... čo ten firefox vtedy robí... by ma zaujímalo, ale nič viac sa nestane.

Naozaj ma velmi irituje, keď vidím že veci nefungujú ako by mali.

Už napísanie tohoto príspevku bolo utrpenie, človek píše a zrazu zistí že pol vety nieje, lebo FF zasekol a odignoroval stlačené klávesy...k tomu kým som napísal ten prvý príspevok sa nevyjadrujem, bol to potrat, textu je veľa pretože sa snažím správanie opísať dostatočne výstižne.

Aj tak myslím že to je je otázka skôr na vývojárov. len kým by som to nejako rozumne sformul do anj to by trochu trvalo

JakubM
začiatočník
začiatočník
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 13. Apríla 2017, 12:16

Re: Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Príspevok od užívateľa JakubM » 13. Apríla 2017, 20:51

Ešte pripájam screen z taskmanažera, na využití RAM krásne vidno čo ten blbý FF stále robí, tie rovné čiarky kedy sa využitie RAM nemení to je vtedy keď s firefoxom nepracujem, aspoň niečo, to sa mi podarilo docieliť pomocou doplnku task manager do FF a povypínal som tam všetky možné procesy. akonáhle začnem s FF pracovať, začne sa roboť s tou pameťou to čo na obrázku a pravidelne mi FF zasekáva na cca 1-2 sekundy
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.

Užívateľov profilový obrázok
Jacen
profesionál
profesionál
Príspevky: 440
Dátum registrácie: 30. Novembra 2005, 11:01
Bydlisko: Komárno, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Odstránenie chache stránok z RAM pamete

Príspevok od užívateľa Jacen » 13. Apríla 2017, 21:49


Napísať odpoveď