Uniky pamate vo Firefoxe a ich riesenie

Fórum o prehliadači Mozilla Firefox
Napísať odpoveď
Užívateľov profilový obrázok
Daniel_Medo
moderátor
moderátor
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 29. Novembra 2005, 12:38
Bydlisko: pri PC
Kontaktovať užívateľa:

Uniky pamate vo Firefoxe a ich riesenie

Príspevok od užívateľa Daniel_Medo » 6. Februára 2006, 15:31

Uniky pamate vo Firefoxe a ich riesenie

Mali ste niekedy pocit ze vam ide Firefox pomaly, ze vam Firefox nacitava stranky podivne a popri ich prezerani sa ako keby trhal? Toto moze byt sposobene unikmi pamate vo Firefoxe (Memory leaks). Po vyjdeni Firefox 1.5 sa zistilo ze ma velke uniky pamate, stacilo ak bezal par hodin a uniky boli obrovske, pokial mal system 512MB RAM a menej mohlo sa stat ze sa spomalil cely system kvoli tomu ze cela dostupna pamat bola vyuzivana Firefoxom. Firefox 1.0.x bol na tom v porovnani s 1.5 lepsie. Firefox 1.5.0.1 priniesol opravy dvoch unikov pamate, v podstate sa nic aj tak nezmenilo a problem s unikom pamate stale je. Aktualizacia 14.4. 2006 Firefox 1.5.0.2 nam priniesol dalsie opravene uniky, celkovo 3, pokial mate podozrenie ze sa Firefox chova tak ako som pisal vyssie, skuste sa pozriet na tuto stranku http://www.squarefree.com/2006/01/13/me ... tion-tool/ alebo otvorit Spravcu Uloh v operacnom systeme, pravym tlacidlom kliknite na panel uloh (taskbar) v operacnom systeme (Windows 2000, XP) vyberte z menu Spravca uloh, otvori sa vam okno s otvorenymi aplikaciami, prejdite na kartu Procesy, uvidite zoznam beziacich procesov ako na obrazku 1, vyhladajte si v nom proces firefox.exe a pozrite si hodnotu Vyuzitie pamate, pokial je hodnota vyssia ako 102 400kB (100MB) a mate otvorene len jedno okno Firefoxu s otvorenou jednou webstrankou, znamena to ze Firefox ma unik pamate.

Co moze uzivatel robit pokial zistil ze Firefox ma unik pamate

Momentalne je situacia taka ze Firefox 1.5.0.2 nejake uniky odstranuje + pribudol nastroj na odhalovanie tychto unikov, je tu moznost znizenia spotreby pamate aj pomocou niekolkych nastaveni v konfiguracii Firefoxu. Este pred tym ako nieco zacnete robit si musite uvedomit ci je to naozaj potrebne a ci sa neoplati vydrzat pokial nevyjde nova verzia Firefoxu.

Pokial ste sa odhodlali, budete musiet otvorit konfiguracny subor, spustite Firefox, do pola Umiestnenie (adresny riadok) napiste about:config (obr. 2) a stlacte Enter, zobrazi sa vam okno s konfiguraciou, vsetky zmeny popisane nizsie budu prevadzane prave v tomto okne.

POZOR: Pred akoukolvek zmenou v konfiguracnom subore vam doporucujem si ho zalohovat (chodte do priecinka C:\Documents and Settings\PrihlasenyUzivatel\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\VasPouzivanyProfil a odzalohujte si subor prefs.js

Firefox - pamatova cache - standardne Firefox nepouziva pevnu velkost cache v pamati, pouziva urcite percento z pamate RAM. Pokial nastavite pevnu velkost cache pamate, zredukujete tym celkovu spotrebu pamate vyuzivanu Firefoxom. Pevnu cache pamat nastavite ak si v konfiguracii Firefoxu vytvorite predvolbu browser.cache.memory.capacity - kliknite pravym tlacidlom mysi do konfiguracneho okna, z menu vyberte Novy > Cele cislo > otvori sa vam male okno do ktoreho napiste browser.cache.memory.capacity, stlacte OK, v dalsom okne napiste hodnotu v kilobytoch napr. 8192 (8MB) a stlacte OK, tymto nastavite pevnu hodnotu cache pamate na 8MB vo Firefoxe.

Pokial Firefox vyuziva neunosne vela pamate, mozte cache vypnut uplne a to tak ze si najdete predvolby browser.cache.memory.enable a browser.cache.disk.enable a nastavite ich hodnoty na False (staci ak dvojkliknete na tieto predvolby)

Vyuzitie pamate pri minimalizacii - Existuje predvolba (iba OS Windows) ktora zredukuje vyuzitie pamate Firefoxom pri minimalizacii vsetkych okien, je to predvolba config.trim_on_minimize budete ju musiet vytvorit, kliknite pravym tlacidlom mysi do konfiguracneho okna, z menu vyberte Novy > Logicka > otvori sa vam male okno do ktoreho napiste config.trim_on_minimize stlacte OK, v dalsom okne vyberte hodnotu true a stlacte OK.

Rychle tlacidla Spat a Dopredu - Firefox 1.5 ma novu funkciu Rychle tlacidla Spat a Dopredu, ktore vyrazne redukuju cas potrebny na otvorenie stranky pri pouzivani tychto tlacidiel. Tato funkcia pridava na spotrebe pamate, na vypnutie tejto funkcie si vyhladajte predvolbu browser.sessionhistory.max_total_viewers a nastavte jej hodnotu na 0 (nula) pokial nechcete uplne vypnut tuto predvolbu ale chcete len zredukovat pocet stranok ktore sa daju otvorit zrychlene tymito tlacidlami pouzite namiesto hodnoty 0, hodnoty -1 na automaticke nastavenie v zavislosti od velkosti vasej pamate RAM, ine hodnoty
<table><tr><td>Veľkosť RAM</td><td>Hodnota</td></tr>
<tr><td>32MB</td><td>0</td></tr>
<tr><td>64MB</td><td>1</td></tr>
<tr><td>128MB</td><td>2</td></tr>
<tr><td>256MB</td><td>3</td></tr>
<tr><td>512MB</td><td>5</td></tr>
<tr><td>1GB</td><td>8</td></tr>
<tr><td>2GB</td><td>8</td></tr>
<tr><td>4GB</td><td>8</td></tr>
</table>

Historia naposledy zobrazenych stranok - Tato funkcia takysto spotrebovava RAM pocitaca, je dobre nastavit Historiu na rozumnu hodnotu aby bola spotreba pamate touto funkciou co najmensia (Nastroje > Moznosti > Sukromie > Historia)

Stahovane subory - Caste cistenie zoznamu stiahnutych suborov pomaha redukovat vyuzitie pamate Firefoxom (Nastroje > Moznosti > Sukromie > Historia Stahovania)

Javascript - stranky s velkym mnozstvom javascriptu (alebo zle napisanym javascriptom) zvysuju spotrebu pamate Firefoxom, na tento ucel sluzi rozsirenie Noscript

Zniceny Profil - zniceny profil moze mat za nasledok divne spravanie Firefoxu, takysto moze zvysit vyuzitie pamate Firefoxom, ak si myslite ze mate zniceny profil, vytvorte si novy

Uniky pamate cez rozsirenia - su zname rozsirenia ktore maju uniky pamate

Adblock - pokial pouzivate starsiu verziu oficialneho Adblocku ako 0.5.3.042 mate uniky pamate, aktualizujte Adblock na najnovsiu verziu.

Fasterfox - pokial pouzivate toto rozsirenie a mate zapnutu funkciu Enhanced prefetching, Firefox vyuziva viac pamate, tato funkcia zrychluje nacitanie stranok ale zvysuje aj spotrebu pamate Firefoxom, pokial chcete znizit spotrebu pamate, vypnite tuto funkciu.

Firefox Preloader - toto rozsirenie zvysuje vyuzitie pamate, vypnite ho pokial ho nepouzivate.

IE Tab - toto rozsirenie ma unik pamate (vratane verzie 1.0.7), momentalne nie je k dispozicii ziadna oprava, jedina moznost je vypnut toto rozsirenie.

Session Saver - toto rozsirenie ma unik pamate (vratane verzie 0.2.1.031), momentalne nie je k dispozicii ziadna oprava, jedina moznost je vypnut toto rozsirenie.

Kombinacia Flashgot a Adblock Filterset.G Updater - tato kombinacia sposobuje unik pamate, vypnite jedno z tychto rozsireni.

Uniky pamate cez pluginy - su zname pluginy ktore maju uniky pamate

Java - uzivatelia Javy by mali aktualizovat tento plugin na poslednu verziu inak su zname uniky pamate, takysto vypnutie konzoly Java v Java Control Panel znizuje vyuzitie pamate.

Adobe Reader - pokial pouzivate verziu nizsiu ako 7.0.5 su zname uniky pamate, aktualizujte tento plugin na najnovsiu verziu.


Pokial ste spravili vsetko a stale mate velke uniky pamate, zostava vam len cakat na novu verziu Firefoxu, rozsireni a pluginov ktore sposobuju uniky, situacia sa kazdym dnom lepsi, pretoze pokial viem, Firefox 1.5.0.2 ma priniest vela oprav tychto unikov.

Daniel Medo
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Naposledy upravil/-a Daniel_Medo v 14. Apríla 2006, 18:20, upravené celkom 6 krát.

codik
Slovak Extensions Developer
Slovak Extensions Developer
Príspevky: 238
Dátum registrácie: 2. Decembra 2005, 18:05
Bydlisko: Malacky, Slovenská republika
Kontaktovať užívateľa:

Zaujímavé správanie stránok itnews.sk

Príspevok od užívateľa codik » 5. Marca 2006, 13:52

Zdravim, zistil som zaujimave spravanie stranok itnews.sk.

Ak je vypnuta cache (browser.cache.memory.enable = false), stranky itnews.sk sa nenacitaju.

Pouzivam Firefox 1.5.0.1.
Marek Hám
Firefox/16.0.2 @ Windows 7

SlovakSoft
Správca portálu Mozilla.sk
Správca portálu Mozilla.sk
Príspevky: 4478
Dátum registrácie: 24. Novembra 2005, 22:55

Re: Zaujímavé správanie stránok itnews.sk

Príspevok od užívateľa SlovakSoft » 5. Marca 2006, 17:03

codik napísal:Zdravim, zistil som zaujimave spravanie stranok itnews.sk.
Ak je vypnuta cache (browser.cache.memory.enable = false), stranky itnews.sk sa nenacitaju.
Pouzivam Firefox 1.5.0.1.
Vdaka za upozornenie, je to tak a da sa o tom docitat aj na Bugzille, taketo spravanie je potvrdene na viacerych strankach. Jedine vychodisko zatial vidim v tom, aby sa nevypla uplne, ale len nastavila nizsia hodnota. Informaciu doplnim aj do svojej publikacie Firefox: 50 odpovedi...
admin SME.sk

Užívateľov profilový obrázok
Daniel_Medo
moderátor
moderátor
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 29. Novembra 2005, 12:38
Bydlisko: pri PC
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Daniel_Medo » 5. Marca 2006, 17:57

upravil som si aj ja svoj prispevok, vdaka za upozornenie.

codik
Slovak Extensions Developer
Slovak Extensions Developer
Príspevky: 238
Dátum registrácie: 2. Decembra 2005, 18:05
Bydlisko: Malacky, Slovenská republika
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zaujímavé správanie stránok itnews.sk

Príspevok od užívateľa codik » 6. Marca 2006, 13:47

SlovakSoft napísal:… taketo spravanie je potvrdene na viacerych strankach…
Len pre informaciu, stava sa to na vsetkych strankach, ktore posielaju hlavicky no-store alebo cache-response-directive. Viac info sa zaujemcovia mozu docitat na https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=184304.

*EDIT: Ak niekto chce cache vypnut uplne, musi nastavit v about:config:

Kód: Vybrať všetko

browser.cache.disk.enable = false
browser.cache.memory.enable = false
Marek Hám
Firefox/16.0.2 @ Windows 7

Užívateľov profilový obrázok
Daniel_Medo
moderátor
moderátor
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 29. Novembra 2005, 12:38
Bydlisko: pri PC
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Daniel_Medo » 7. Marca 2006, 22:36

ok, znovu som upravil svoj prispevok, vdaka za dalsie upozornenie :wink:

91700
začiatočník
začiatočník
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 14. Apríla 2006, 15:51

Príspevok od užívateľa 91700 » 14. Apríla 2006, 16:22

ma uz verzia 1.5.0.2 vyriesene uniky pamate?

Užívateľov profilový obrázok
Daniel_Medo
moderátor
moderátor
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 29. Novembra 2005, 12:38
Bydlisko: pri PC
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Daniel_Medo » 14. Apríla 2006, 18:07

nie, tych unikov je vela, sposobuje to nielen samotny Firefox ale aj rozsirenia atd. V novom Firefoxe je nastroj na zistovanie tychto unikov, viac info tu http://www.squarefree.com/2006/01/13/me ... tion-tool/

vo verzii 1.5.0.2 su fixnute tieto uniky
- Pouzitie funkcie Hladat vyvolavalo unik pamate
- Pouzitie funkcie Automaticke dokoncovanie v Historii vyvolavalo unik pamate
- Vela unikov pri pouziti sluzby nsInternetSearchService

Aktualizoval som aj svoj prvy prispevok v tejto teme.

91700
začiatočník
začiatočník
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 14. Apríla 2006, 15:51

Príspevok od užívateľa 91700 » 14. Apríla 2006, 20:04

a nevies ako to bude alebo uz je vo verzii 2.0?

Užívateľov profilový obrázok
Daniel_Medo
moderátor
moderátor
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 29. Novembra 2005, 12:38
Bydlisko: pri PC
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Daniel_Medo » 14. Apríla 2006, 21:15

neviem, verzia 2 sa este vyvija, ale urcite tam bude dalsie zlepsenie.

Užívateľov profilový obrázok
milo1
pokročilý diskutujúci
pokročilý diskutujúci
Príspevky: 216
Dátum registrácie: 28. Augusta 2006, 10:48
Bydlisko: Košice, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa milo1 » 14. Februára 2007, 17:35

Leak monitor existuje aj ako rozšírenie na adrese :

Kód: Vybrať všetko

http://dbaron.org/mozilla/leak-monitor/
:D

Užívateľov profilový obrázok
milo1
pokročilý diskutujúci
pokročilý diskutujúci
Príspevky: 216
Dátum registrácie: 28. Augusta 2006, 10:48
Bydlisko: Košice, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Uniky pamate vo Firefoxe a ich riesenie

Príspevok od užívateľa milo1 » 15. Februára 2007, 17:25

vypnutím memory cache firefoxu sa podstatne zrýchlilo načítavanie stránok.
user_pref("browser.cache.memory.enable", false); len ak máte tutio položku v user.js je potrebne ju dat na začiatok, ináč bude načítavať z prefs.js. mne to tak išlo.

:D

Užívateľov profilový obrázok
milo1
pokročilý diskutujúci
pokročilý diskutujúci
Príspevky: 216
Dátum registrácie: 28. Augusta 2006, 10:48
Bydlisko: Košice, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Uniky pamate vo Firefoxe a ich riesenie

Príspevok od užívateľa milo1 » 15. Februára 2007, 17:27

Úniky pamäte vyvoláva aj rozšírenie refspoof.

Užívateľov profilový obrázok
CubeF
návštevník
návštevník
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 5. Decembra 2006, 18:17
Bydlisko: Esperantio
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa CubeF » 20. Februára 2007, 18:04

V téme uniky pamate v FF 2.0 marTTin napísal:
viete mi niekto povedat ako je to s unikmi pamate vo FF2? po dlhsom pouzivani sa mi zacne FF zadrhavat a pomoze az ked ho restartujem, snazil som sa vypnut vsetky rozsirenia o ktorych viem, maju uniky...
Tiež ma to zaujíma, viete niekto dáke novinky okolo únikov pamäte vo Firefoxe 2.0.0.x ???
:ilovefirefox:

brm
návštevník
návštevník
Príspevky: 51
Dátum registrácie: 27. Októbra 2006, 10:39

Príspevok od užívateľa brm » 20. Februára 2007, 18:48

Asi nie sú žiadne.. a ak, tak možno nie všetky muchy vychytané. Akurát včera som v práci na FF 2.0.0.1 aplikoval browser.cache.memory.capacity, lebo po cca 3hod surfovania bol celý systém prituhnutý (256MB ram). Po úprave na 8MB sa stabilizoval, jedno okno FF mi dnes vydržalo celý deň. ;) Doma som zatiaľ nepostrehol tieto problémy a to mám min. 2x viac rozšírení než v práci a surfujem po väčšom množstve stránok.. ale môže to byť aj väčšou ramkou (1GB)

Napísať odpoveď